Flash Back


Computers op de St. Peter College

Een oproep uit de nieuwsbrief van augustus 2008
Tenslotte vraagt de Agrarische school EAW te Shyogwe om hulp bij het vervangen van computers en printers. Een aantal bedrijven, waaronder het Medisch Centrum Leeuwarden, heeft de benodigde apparatuur ter beschikking gesteld. Alleen de vrachtkosten - ongeveer 1000 euro - moet natuurlijk nog opgebracht worden.

Computers en typmachines voor St. Peter in Shyogwe (2008)
De EAV is een middelbare agrarische school aan de rand van Shyogwe.
Een opleiding van drie jaar kost circa 700 euro. De school heeft ongeveer 400 leerlingen en kan met het schoolgeld van leerlingen amper rondkomen.
De school heeft wel computers, 10 stuks welgeteld. Deze zijn in het verleden met overheidssteun en buitenlandse steun aangeschaft. Nu 9 jaar later zijn ze hopeloos verouderd en zijn er nog 6 in gebruik. De rest is defect en niet te repareren omdat er geen onderdelen zijn.
Op de foto rechtsonder is te zien dat men ontzettend zuinig is op de PC's. Met fleurige stoffen hoesjes worden ze beschermd tegen het rode Afrikaanse stof.

Een 5 jaar oude PC uit Nederland is voor deze school een enorme vooruitgang. Gelukkig zijn er veel grote bedrijven die hun PC apparatuur na 5 jaar afschrijven. Daar zal ook wel wat voor de EAV bij zijn.

Het resultaat
Het St.-Peter College heeft 12 computers en draadloos netwerk gekregen. Ongelooflijk trots waren ze op de nieuwe aanwinst, want nu konden ze officieel computerscience gaan geven.
Het certificaat van de overheid was binnen handbereik en men kon de subsidie voor een internetverbinding tegemoet gaan zien.
Eindelijk ontsluiting naar 's werelds grootste bibliotheek.

Baten
De 1000 euro zijn er uiteindelijk gekomen, meer zelfs. Veel donateurs hebben gereageerd op de oproep in de nieuwsbrief van augustus 2008 en geld gedoneerd op giro 4737646

Een overzicht van de uitgaven:
- Vervoerder SDW (vrachtkosten)  974 euro
- Webcam  35 euro
- Digitale Camera  65 euro
- HP Officejet  168 euro
- 12 Sweex Wireless Lan kaartjes  144 euro
- Inklaring bij de Rwandese douane  60 euro

Geweldig mooi project om te doen. Voor westerse maatstaven een kleinigheid maar voor de leerlingen van de St.-Peter College een enorme stap voorwaarts.